17 marca 2013

Babka majonezowa



Dziś polecam babkę majonezową. Jest to puszysta i mięciutka babka, po prostu pysznaJ Gotową babkę można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem. Gorąco polecam!

Składniki:
¾ szklanka mąki ziemniaczanej
¾ szklanka mąki pszennej
6 jaj
¾ szklanka majonezu
1 ½ szklanki cukru pudru
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego (lub kilka kropli olejku cytrynowego)

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy dodawać na przemian po łyżce majonezu i mieszanki mąk. Na końcu dodać ekstrakt cytrynowy.
Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać powoli do masy. Przelać do keksówki (36x11cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Piec w 180°C przez około 60 min. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda,,przepis na babkę z majonezem mam od dłuższego czasu, ale jeszcze nie robiłam..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bożena - babka jest naprawdę pyszna, więc warto spróbować:)
    Justyna - dziękuję i polecam!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. piekłam już chyba z 10 razy jest pyszna każdy nie poznaje z czego upiekłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też bardzo lubię tę babkę, a majonezu rzeczywiście nie czuć:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń